Στους κυριότερους προβληματισμούς των γυναικών γύρω από τον καρκίνο του μαστού και τους τρόπους με τους οποίους μία γυναίκα έγκαιρα μπορεί να προλάβει το ενδεχόμενο ανάπτυξής του απάντησε η Δρ. Δήμητρα Μανωλακάκη, χειρουργός, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθύντρια της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης και επικεφαλής του Ιατρείου Μαστού στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καρκινοπαθών, του δήμου Κατερίνης και του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΓΙΑ-ΚΑΡΚΙΝΟ-ΜΑΣΤΟΥ2

Σύμφωνα με την κ. Μανωλακάκη, ιδιαίτερα ανήσυχες είναι οι γυναίκες που έχουν ιστορικό στην οικογένειά τους και ζητούν να κάνουν μαστογραφία από πολύ μικρή ηλικία. «Η σωστότερη κατεύθυνση είναι: πηγαίνουν πρώτα σε ένα ιατρείο μαστού, κάνουν την ψηλάφιση και μετέπειτα τους κατευθύνουμε εμείς για παράδειγμα στο νοσοκομείο, είτε σε υπέρηχο, είτε εφόσον υπάρχει κάποια ένδειξη, σε ψηφιακή ή μαγνητική μαστογραφία», σημειώνει στο PIERIAREPORT. επισημαίνοντας ότι όταν πρόκειται για κάτι επείγον, σαφώς και δίνουν προτεραιότητα στο νοσοκομείο για μαστογραφία, εφόσον κριθεί απαραίτητο από τη διάγνωση στο ιατρείο μαστού. Δεν είναι η πρώτη επιλογή η μαστογραφία ως πρόληψη, όταν η γυναίκα είναι κάτω από 38 ετών και δεν έχει ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια. Ειδικά στις νέες γυναίκές, όπως σημειώνει η γιατρός, η πυκνότητα του μαστού είναι ιδιαίτερα μεγάλη και δε βοηθά στη διάγνωση.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ_ΓΙΑ-ΤΟΝ-ΚΑΡΚΙΝΟ-ΜΑΣΤΟΥ

40 γυναίκες που δήλωσαν το όνομά τους εξασφάλισαν δωρεάν μαστογραφία στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την ενημέρωση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας

 

Δεν πρόκειται για μία εξέταση που κοστίζει εφόσον μία γυναίκα είναι ασφαλισμένη. Ακόμη κι αν κάποια γυναίκα λάβει παραπεμπτικό από το νοσοκομείο και θέλει να απευθυνθεί σε κάποιο εξωτερικό διαγνωστικό κέντρο, για υπέρηχο και μαστογραφία δεν θα πληρώσει περισσότερο από 15 ευρώ.

Η ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΡΟΥΤΙΝΑ

«Η αυτοεξέταση αγχώνει τις γυναίκες. Η δική μας η ομάδα πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να ξαπλώσει η γυναίκα αν αυτό της δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος. Πριν το ντουζ κάθεται μπροστά στον καθρέφτη, σηκώνει ψηλά τα χέρια και κοιτάει τον εαυτό της. Βλέπει αν οι μαστοί είναι ίδιοι κι αν κάπου ο μαστός «τραβάει» λιγάκι. Κατόπιν κατά τη διάρκεια του μπάνιου ψηλαφεί και τον έναν μαστό και τον άλλο. Αν διαπιστώσει ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό στον ένα από τους δύο, τότε μπορεί να απευθυνθεί στο ιατρείο μαστού στο νοσοκομείο μας, να την εξετάσουμε και να λύσουμε όποιες απορίες έχει», σημειώνει η γιατρός.

3000 γυναίκες επιλέγουν το ιατρείο μαστού του νοσοκομείου Κατερίνης για τις προληπτικές εξετάσεις, σύμφωνα με την κ. Μανωλακάκη που βρίσκεται εκεί από το 2013, οπότε και ξεκίνησε το συγκεκριμένο ιατρείο. «Είμαστε πολύ περήφανοι ως ομάδα που στο πλαίσιο της πρόληψης έχουμε εξετάσει και έχουμε εντοπίσει καρκίνους του μαστού, πριν γίνουν καρκίνοι, διαμέτρου κάτω από 5 χιλιοστά. Χρειάστηκε μια απλή αφαίρεση, μερικές ακτινοβολίες και το θέμα τελείωσε εκεί χωρίς καν χημειοθεραπείες».

Τέλος, όπως επισημαίνει, στο νοσοκομείο Κατερίνης, γίνονται και κατευθυνόμενες βιοψίες και μαστεκτομές ενώ υπάρχει άψογη συνεργασία με τα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων Παπαγεωργίου και Θεαγενειο, για τα περιστατικά που πρέπει να μεταβούν εκεί.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΓΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΓΝ Κατερίνης το τμήμα Μαστογραφίας αυξάνει τις ημέρες λειτουργίας του από δύο σε τρεις λόγω της πρόσληψης ενός Ακτινοδιαγνώστη πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Οι ημέρες λειτουργίας του είναι Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη κατόπιν ραντεβού, στο τηλ. 2351350215.
Τα κριτήρια για να κάνει μία γυναίκα μαστογραφία είναι τα κάτωθι:
Γυναίκες άνω των σαράντα ετών με έμμηνο ρύση, εξετάζονται μεταξύ 7ης – 12ης ημέρας του κύκλου τους
Γυναίκες άνω των σαράντα ετών χωρίς έμμηνο ρύση, εξετάζονται οποιαδήποτε ημέρα
Γυναίκες κάτω των σαράντα ετών κάνουν μαστογραφία μόνο σε περίπτωση που παρατηρήσουν ύποπτα συμπτώματα στο μαστό ή έχουν επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό.

Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις οι γυναίκες μπορούν να απευθύνονται στο Ιατρείο Μαστού του Νοσοκομείου στα τηλ. 2351350234-235. Στη συνέχεια θα τις κατευθύνουν οι χειρουργοί του Ιατρείου Μαστού.
Αναφέρεται ότι οι ανασφάλιστες γυναίκες κάνουν δωρεάν όλες τις εξετάσεις προσκομίζοντας τον ΑΜΚΑ τους.Σημειώνουμε ότι το Νοσοκομείο της Κατερίνης διαθέτει ψηφιακό μαστογράφο ( DR) ο οποίος δίνει στην εξεταζόμενη λιγότερη ακτινοβολία σε σχέση με τους μη ψηφιακούς και απεικονίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις μικρές βλάβες του μαστού.
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη νεοπλασματική νόσο που προσβάλει τις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.
Η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σώζει ζωές.